Aloe vera (Aloe barbadensis) je resnična zeliščna herojka. Indijsko ime za aloe vero je 'kumari', kar pomeni 'mlado dekle', ker so jo povezovali z ohranjanjem mladosti in vitalnosti.
Mogočna rastlina
Aloe Vera je rastlina sočnica z velikimi mesnatimi listi. Beseda 'sočnica' izvira iz latinskega izraza 'suculu', kar pomeni sok ali vitalnost in se nanaša na zmožnost rastline, da obdrži vodo v suhem podnebju. Mesnati notranji listi aloe vere ji omogočajo, da preživi v področjih z zelo malo deževja.
Govori se, da naj bi Aloe vera izvirala iz Severne Amerike v predelih Srednjega vzhoda, vendar nihče ne ve zagotovo, saj se že tisočletja prideluje in naturalizira v mnogih drugih predelih sveta.
Izvor Pukkine Aloe vere
Pukkin Aloe vera sok prihaja iz ekološke kmetije v severno-vzhodni Mehiki v državi Tamaulipas, blizu teksaške meje. Pogled iz kmetije je prežet z gorami rezervata Biosfera El Cielo, ki je najbolj poznan po oblačnih gozdovih. Kmetija se nahaja v vročem soncu in pokrajini podobni scenam kaktusov v filmih o divjem zahodu.
Izdelovanje ekološkega aloe vera soka na Pukkin način
Sočnice najdejo veliko domiselnih načinov za ohranjanje predhodnih rezerv sluzi in aloe vera ni izjema. Izredno sočni listi so obdani s trdo lupino, ki vsebuje grenko sestavino aloin, ki deluje kot odganjalec žejnih rastlinojedcev. S človeške perspektive je aloin močno in posledično škodljivo odvajalo, zato mora biti pred pridelavo soka odstranjen.
Večina aloe vera sokov, ki so na voljo na trgu, je proizvedenih z mešanjem celotnega lista aloe vere vključno z zunanjo lupino in nato z uporabo ogljenega filtra, ki aloin odstrani. Na žalost se s filtracijo odstrani tudi nekatere koristne sestavine in vlaknine. Tako soku primanjkuje nekaterih dobrot tega genialnega notranjega lista.
Pri izdelavi Pukka Aloe vera soka ročno odstranimo zunanjo lupino, kar omogoči pridelavo 'filejev' notranjega lista. Nato te fileje premešamo, da ustvarimo naš sok, ki je odličnega okusa in je čist. Ker ne uporabljamo filtrov, boste v soku našli majhne koščke - vlaknine in druge naravno prisotne sestavine notranjega lista.
Namesto uporabe umetnih konzervansov se zanašamo na precizno kontroliranje temperature, ki prepreči rast bakterij in omogoča vrhunsko kvaliteto soka. Za preprečitev rasti bakterij po odprtju soka, mu v majhnih količinah dodajamo naravno citronsko kislino, ki je fermentirana iz tapiokinega škroba.
Pakiranje soka v kapsule in čajne vrečke
Nekateri od naših izdelkov, kot so Holistična Aloe vera, Žensko ravnovesje (Womankind), Ravnovesje kože (Glow), Vitalnost & Energija (Vitalise), Pukka čaj Prečiščevanje (Cleanse), vsebujejo koncentriran 200:1 aloe vera sok sušen z zamrzovanjem. To pomeni, da je 200 kg soka aloe vere skoncentriranih na 1 kg. Sušenje z zamrzovanjem poteka z zamrzovanjem svežega soka in nato z reduciranjem tlaka okolice, da se zamrznjena voda spremeni direktno iz trdega v plinasto stanje. Za razliko od konvencionalnih metod, kjer se rastlina, ko se suši, skrči, led ohranja strukturo celice in posušen material ostaja enak svežemu ekvivalentu. Rezultat je visoko kvaliteten in visoko koncentriran prah z enako vsebnostjo soka, vendar ne vsebuje vode.
Nekaj malega kemije
Aloe vera gel vsebuje polisaharide aloe vere, poznane kot aloverosa. Rastline aloe vere rastejo štiri leta predno jih uporabimo za sok, saj se tako prepričamo, da so dosegle polni potencial in visoko vsebnost polisaharidov.
Zanimiva dejstva
Pukka Aloe Vera prekipeva od naravnih polisaharidov. V vsakem litru Aloe Vera soka zagotavljamo, da v povprečju dobite 1000 mg aloverose polisaharidov, ki so dvakrat višji od priporočenih nivojev Ameriške zeliščne farmakopeje. In v vsakih dveh kasulah dobite ekvivalent 54 g svežega soka aloe vere.