Bezeg ima bogato in raznoliko zgodovino v kulinarični, zeliščni in tradicionalni uporabi. Stoletja je bil povezan z zaščito pred slabim in čarovništvom. V zadnjih desetletjih pa je postal bolj znan za zaščito pred negativnimi sezonskimi vplivi.
Obstaja mnogo vrst bezga, v Pukki uporabljamo vrsto Sambucus nigra ali črni bezeg, majhno listopadno drevo, ki izvira iz Evrope, Severne Afrike in zahodne Azije.
Tradicionalno se za pripravo zdravil, tinktur in pijač uporabljajo skoraj vsi deli drevesa (vključno z jagodami, cvetovi, lubjem in listi). V Pukki za naše mešanice uporabljamo aromatične, kremasto-bele cvetove in sočne črne jagode.
Bezgove jagode so bogat vir vitamina C, antocianidov in flavonoidov – močni antioksidanti, ki ščitijo telo pred prostimi radikali.
Izvor
Vse naše bezgove jagode prihajajo iz vzhodne Evrope. Jagode, ki jih uporabljamo v našem čaju Bezgove jagode & ameriški slamnik so divjega izvora, nabrane na Madžarskem. Bezgove jagode, ki jih uporabljamo v našem Bezgovem sirupu pa so pridelane na Madžarskem in Poljskem.
Nabiralništvo divjih jagod
Bezgove jagode so odlične za nabiralništvo; rastejo v izobilju in obiramo jih lahko vsako leto, brez da bi pri tem škodovali planetu.
Naše divje bezgove jagode prihajajo iz južne Madžarske, kjer cveti industrija nabiranja divjih zelišč in sadežev. Nabiralci, ki so v večini romanskih narodnosti, se formirajo v manjše zadruge po 30 ljudi. Vsako leto nabirajo sveže jagode na različno velikih predelih ekološko certificirane zemlje. Sveže jagode takoj odpeljejo do lokalnih partnerjev, ki jih posušijo in izvozijo.
Poleg bezgovih jagod nabirajo tudi druga zelišča, bezgove cvetove in koprive, ki jih tudi uporabljamo v naših čajih in prehranskih dopolnilih. S pobiranjem zelišč ali njihovih delov, ki dozorijo v različnih obdobjih v letu, imajo nabiralci daljšo sezono dela in s tem bolj reden prihodek.
Na kakšen način predelujemo bezgove jagode?
Odvisno od tega, za kaj jih uporabljamo, čaj ali sirup, so dehidrirane ali pa jih sončimo. Bezgove jagode, ki jih uporabimo v naših čajih, najprej 48 ur sušimo v velikem sušilcu z vročim zrakom, na okoli 45°C. Sirup pripravljamo iz koncentrata, le tega pa pripravimo z evaporacijo sveže stisnjenega soka bezgovih jagod, in sicer pod nizkim tlakom in v nizkih temperaturah. S tem ohranimo zdravilne in hranilne lastnosti.
Za sok bezgovih jagod, ki ga uporabimo v našem sirupu, potrebujemo 6 kg bezgovih jagod, ki jih skoncentriramo na 1 kg; kar pomeni da je v 15 ml Bezgovega sirupa 12000 mg svežih bezgovih jagod.